város & közlekedés

város & közlekedés

Miért vagyunk szolidárisabbak Brüsszellel, mint Isztambullal?

2016. március 23. - Zelki Benjámin

Mint arra az Independent cikke felhívta a figyelmet, mi, európaiak sokkal hevesebben reagáltunk a brüsszeli eseményekkel kapcsolatosan, mint azt az isztambuli vagy ankarai terrortámadások után tettük. Érthető, és elvárható, hogy felháborodásunkat és maximális szolidaritásunkat fejezzük ki Brüsszellel, az Európai Unió fővárosával, egy várossal, ahol emberek haltak meg ártatlanul. De miért nem szolidarított Európa, és pláne Magyarország ugyanilyen mértékben az ankarai vagy isztambuli robbantások áldozataival?

turkey-explosion_0_2637316a.jpgIsztambulban két nagyobb terrortámadás is történt 2016-ban, melyekben sok európai és nem európai állampolgár halt meg

Európa összezár

A brüsszeli és isztambuli merényletekre adott eltérő mértékű reakció jól mutatja, hogy mennyire erősen összetart minket, európaiakat a hasonló szocializáció és kultúra, a közös fogyasztási szokások, a hasonló világlátás, az, hogy egy politikai erőtérhez tartozunk, de nem kivehető a sorból a vallási együvé tartozás ténye sem. A keresztény Európa összezárása csak tovább növeli a békés muszlim lakosság számára eltávolodásuk, kimaradásuk érzését Európától, a világ kulturális és társadalmi, de már egyre kevésbé gazdasági centrumától.

Hol a helyünk magyarként?

Mi, magyarok Törökországgal történetesen 150 éven át tartoztunk egy államszervezetbe, míg az Európai Unió tagjai alig 12 éve vagyunk csak. Úgy látszik, a tényeknél sokkal fontosabb, hogy ezek milyen értéktársításokkal képeződnek le: Nyugathoz mindig is jobban szerettünk tartozni, mint Kelethez. De nézzük csak meg a térképet: Isztambul valamivel közelebb esik Budapesthez, mint Brüsszel.

A bejegyzés trackback címe:

https://varosilevego.blog.hu/api/trackback/id/tr858519030

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Van válasz 2016.03.24. 02:39:36

A TEK csúfos kudarcot vallott. Úgy szambáznak át Magyarországon a terroristák, hogy még élőzenekart is fizethetnének hozzá. A sok milliárdnyi adóforint a semmibe hullott. És kerítés ide vagy oda, amiért fölhúzták, arra láthatóan nem alkalmas. Csak a sz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scsaba1 2016.03.23. 22:16:05

"Mi, magyarok Törökországgal történetesen 150 éven át tartoztunk egy államszervezetbe, míg az Európai Unió tagjai alig 12 éve vagyunk csak."

Ez most nálam bekerült a "top 5 legidiótább képzettársítás" közé. Akkora blődli, hogy vitatkozni sincs kedvem vele. Tényleg tökugyanolyan a kettő...

Krisz11 2016.03.23. 22:24:51

"Mi, magyarok Törökországgal történetesen 150 éven át tartoztunk egy államszervezetbe, míg az Európai Unió tagjai alig 12 éve vagyunk csak."
Igaza van a szerzőnek, de azt se feledjük, hogy a 150 éves török uralom alatt a magyarság fele kihalt (másodjára, először a mongolok miatt), köszönhetően a török és a szövetséges osztrák hordák fosztogatásának. Állítólag még a szövetségeseink fosztogattak többet, a törököknek ugyanis jobbak voltak az utánpótlási vonalai. Csak a tényszerűség kedvéért.

buddha 2016.03.23. 23:03:57

Igen,de az Unio polgarai nem fosztogatnak Magyarorszagon,es nem eroszakoljak meg a noinket...
Az Unioba akartunk tartozni,a torokok meg jottek..

retrovírus (törölt) 2016.03.23. 23:22:10

Ez valami elképesztően ostoba poszt. Ennyire buta írást talán még nem is olvastam indexes blogon, pedig mindig azt hiszem, hogy nincs lejjebb. És most figyelmen klvül hagytam az olyan szavakat, mint a "szolidarított".

Komolyan, a saját érdekedben, ne blogolj!

Advanced Flight 2016.03.24. 00:53:09

@scsaba1: a következő az lesz, hogy mi nagyon szeretjük a mongolokat, mert még egy közigazgatási egységet is elneveztünk róluk (tatárjárás) XD

BiG74 Bodri 2016.03.24. 01:26:01

Ehun ni, de besta jaó post ez, mosolyt fakasztani gyüttél koma, vagy csak a szél hordta be az ajtó alant?

bkkzol 2016.03.24. 01:34:01

Talán azért nem hat meg minket a törökországi események ,mert abban keményen kivették a részüket a törökök is.
Évekig vették az olajat az terrorista államtól. Valószínű a mai napig megy a műkincs üzlet.
Gyakorlatilag embercsempész központ. Nyiltan és passzívan is támogatják az ember- fegyver- műkincs csempészeket! Ezzel is zsarolási poziciójukat erősítve.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2016.03.24. 02:37:48

Az emberiség az úgy működik, hogy különböző csoportokba tartozik és egy csoport tagjai összetartanak és együtt éreznek egymással. A legfontosabb csoport számunkra a magyarság. Egy nagyobb csoportnak is tagjai vagyunk és ez Európa. Majd következik a 'nyugati világ' Ausztrália, USA, majd a nyugatias világ Japán és Dél-Korea. Csak ezek után jön a Föld többi része. Persze egyénileg ez más is lehet, de nagyjából ez az általános.

átlátó 2016.03.24. 02:54:24

Nem vagyok szolidáris Brüsszellel sem...főztek, halózzanak dikk.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.03.24. 03:10:49

Jó sok lényeges különbség kimaradt a postból. Az első az, hogy volt két magyar sérült. Azt hiszem ez egy igen fontos szempont.

A másik, hogy az iszlám két ága közötti vallásháború oda-vissza megy, és a terrorcselekmény oda-vissza módszert. Ez pedig az együttérzés ellen hat.

A harmadik a kurd kérdés, azok szabadságharca.

A negyedik kérdés: Te Törökország kapcsán hiányolod az együttérzést, de azt amikor Izraelben történik valaki, olyanokról akiknek a fél családja Magyaroszágon él, ők is beszélnek magyarul, stb. azt észre sem veszed. A törökországi konfliktusok részben az előző két pont miatt már kevésbé sokkolóak, mert kevésbé lepődünk meg "egy újabbon",

chrisred 2016.03.24. 05:01:29

Minden azon múlik, hogy a média milyen formában tálalja az eseményeket. A brüsszeli eseményeket közelbe hozta és dramatizálta, a törökországi távolságtartóan, "egyéb hírként" kezelte.

"MÁS POLGÁR: Jobbat nem is tudok vásár- s ünnepnapokra, mint hadakról való társalkodást, ha Törökföldön odaát, öli egymást a nép halomra. Az ablaknál ülünk, szépen borozgatunk, s hajókat bámulunk, folyónkon elmenőket: s estére vígan hazaballagunk, áldván a békés jó időket.
HARMADIK POLGÁR Bizony, szomszéd, ítéletem szerint egymás fejét hadd nyesegessék, pusztuljanak rakásra mind, csak nálunk semmi baj ne essék!
(Goethe: Faust)"

Zsuzsi25 2016.03.24. 05:52:11

Eeeez igen. Gratulalok. Nem is irok semmit. Csak annyit, csomagolj gyorsan. Irany a tetvek foldje! Gyorsan-gyorsan. Foglalok repjegyet is ha gondolod. Es akkor kedvedre szolidalhatsz majd veluk. (Amikor megbasztak elorol hatulrol, kiraboltak, stb. akkor sem johetsz vissza majd! Ok?

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2016.03.24. 05:59:42

taláőn mert a törökök illetve a török kormány támogatja az isis olajbizniszét, áramlanak a harcosok a határukon ki be, bombázzák a kurdokat - akiket mellesleg évtizedek óa elnyomnak, és talán mert tőlük indulnak a migránsok, vagyis a szervezett bűnözésük csilliárdokat keres az ügyön
ennyi elég lesz?

Exploiter 2016.03.24. 07:17:50

Más is írta: az ember különböző csoportok mentén nézi a világot. Lehet úgy tenni, mintha ez nem így lenne, de attól még igaz marad.
Az, hogy olyan emberek felrobbantják egymást, akik a világnézetét egyébként is mások felrobbantása fejezi ki legjobban, hát nem kimondottan meglepő.
Megjegyzem, itt sem egy vagy két újabb támadás lesz, úgyhogy pár éven belül majd megszokják az emberek.

satibi 2016.03.24. 07:18:07

A fenti kommentekkel egyetértve, a törökországi robbantásokat a hírek szerint a kurd autonómiáért fegyveresen harcoló , a kormány által negyven éve terroristának minősített Kurd Nemzeti Párt aktivistái követték el.(Most nem tárgyalva azt, kinek van közülük igaza.) Amikor Japánban a jakuzák robbantottak a metröban, akkor sem volt annak a belharcnak nemzetközi szolidaritási visszhangja.

E.Katolnai 2016.03.24. 07:50:11

A posztoló bugyuta kérdést tesz fel, mert nem tudja, h a törökök túlnyomó rész szunnita-vahhabita hulladék ugyanazok, akik robbantgatnak. Egy ideológia, egy hitrendszer, egy kultúra, egyazon cél: legyőzni, meghóditani a "hitetleneket", győzelemre vinni az örült, pedofil mahmut elmebeteg vallását. Miért érezne egy magyar ember szolidaritást a szunnita-vahhabita sunyi, kétszinü törökökkel?
Budapesthez még Vladivosztok is közelebb van, mint isztambul ...
süti beállítások módosítása