város & közlekedés

város & közlekedés

Már ültetik az új fákat Budapesten - ez legalább a kivágások egy részét kompenzálja

2016. november 28. - Zelki Benjámin

A Tarlós által meghirdetett 10 ezer új fát Budapestre! program első lépései már látszanak. Ami persze nem jelenti azt, hogy pozitív lenne az egyenleg, a projekt elsősorban a hiányzó fasori fák pótlását tűzte ki célul, de minden ilyesminek is nagyon örülünk. Az amúgy nagyon üdvözlendő törekvés ugyanis kevés ahhoz, hogy kompenzálja a pénztől duzzadó állami nagyprojekteknek áldozatul eső legnagyobb közparkokban és természetközeli zöldfelületeken zajló tömeges fairtást, melyek a sokat emlegetett helyeken, a Ligetben, az Orczy-kertben, a Római-parton, vagy a Dagálynál voltak vagy lesznek. A civilek a múlt héten rendezett sajtótájékoztatón arra kérték a kormányt, a zöldterületeket ne csak zsíros építési telekként kezeljék. A faültetés talán annak is köszönhető tehát, hogy a közhangulat érzékennyé vált a fakivágásokra - igaz a faültetés bejelentése előbb volt, mint a civileké, azt egyéb tiltakozások sora előzte meg, és hogy úgy mondjam, ez a program a szükséges és elégséges feltétele annak, hogy Budapestnek ne kelljen felvennie címerébe a láncfűrészt.

De nézzük tehát, hol láthatunk frissen ültetett fákat!

A bejelentés helyszínén, a Városligeti fasorban rögtön el is kezdték elhelyezni az új növényeket:

20161027_tizezer_uj_fat_budapestre_130.jpg

 

A Thököly úton is elrendelték már a fák pótlását.

 

Magam pedig észrevettem, a házamhoz közeli Kassák Lajos utca eddig üresen álló gödreit is fák töltik már ki:

img_0172_1.JPG

 

Az Alkotmány utcában is megjelentek az új növények:

img_0182_1.JPG

 

Mindig jó látni, a pozitív kezdeményezések megvalósulását, bármilyen már tarthatatlan helyzet is szüli azokat. 

Akinek még van tudomása bárhol új fák ültetéséről, írja meg kommentben, küldjön képet!

Többek között az alábbi helyszíneken érdemes keresni: Andrássy út, Hungária körút, Nagy Lajos király útja, Fóti út, Ferihegyi gyorsforgalmi út, Hűvösvölgyi út.

Frissítés: a főváros mai (keddi) sajtóközleménye:

Már több mint 1500 fát ültettek el eddig az októberben meghirdetett, hároméves „Tízezer új fát Budapestre!” program keretében. Az idei őszi ütem kedvező időjárás esetén, további nagyjából 200 facsemete elhelyezésével december elejére be is fejeződhet. A fent említett helyszíneken kívül érintett pl. az Üllői út és a Fogarasi út.

A bejegyzés trackback címe:

https://varosilevego.blog.hu/api/trackback/id/tr2112006242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ballib cenzúrázók réme 19 2016.11.29. 10:48:54

Budapest felújjításának megakadályozásának köze nincs a fakivágásokhoz.

Ballib bérhiszti megrendelésre.
süti beállítások módosítása