város & közlekedés

város & közlekedés

Tudja, miért tűnt el ez a 10 csodálatos torony és kupola Budapest fölül? - Kvíz

2020. június 22. - Zelki Benjámin

Budai Vár, Fiumei út, Szervita tér, mi a közös bennük? Minden helyszínen állnak csodálatos épületek, amelyek elvesztették ékkövüket. Tudja, hogy mikor, és miért?  

'48-as forradalom és szabadságharc, két világháború, a szocializmus évei - mind-mind olyan időszakok, amikor csodálatos épületek sérültek meg Pesten és Budán, vagy lettek teljesen az enyészeté.

De volt, hogy építészeti problémák miatt kellett legszebb részüktől megfosztani ikonikus budapesti épületeket, ahogy olyan is, hogy pénzhiány miatt nem épült vissza egy-egy amúgy menthető torony, vagy kupola. De olyan is volt, amikor 75 évet kellett várni rá, hogy végre kiegészüljön egy épület, pedig ránézésre is ordított csonkasága, és nem máshol állt, mint a Duna partján.

3731.jpgAz Országos Levéltár épülete a Budai Várban egykor. De miért hiányzik a tornya?

Új kvízzel jelentkezik a Városi levegő blog, amelyben tesztelheti, mennyire ismeri Budapest hiányzó tornyait, kupoláit, a világháborús pusztításokat, és úgy általában a várost, amelyben él, vagy csak alkalmanként áthalad.

A kvízt itt lehet elérni.

A bejegyzés trackback címe:

https://varosilevego.blog.hu/api/trackback/id/tr4815907422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása