város & közlekedés

város & közlekedés

Budapest rejtett szépségei - a Sipeki Balás-villa

2016. április 30. - Zelki Benjámin

Folytatódik a Városi levegő Budapest rejtett szépségeit bemutató sorozata. A Sipeki Balás-villa meglátogatásakor egyik szemem sírt, a másik nevetett: ellentétben pl. a Georgia-bérpalotával, ittjártamkor kimondottan szívesen fogadtak, de pl. a Schiffer-villával ellenben a Sipeki Balás-villa sajnos egyáltalán nincsen jó állapotban, és a történelem is rajta hagyta nyomát az épületen.

A villát Dr. Sipeki Balás Béla megrendelésére Lechner Ödön, a magyar szecesszió talán legkiemelkkedőbb alkotója tervezte. Lechner munkái többek között a már korábban bemutatott Iparművészeti Múzeum és Szent László Plébániatemplom, a Magyar Földtani Intézet és a Postatakarékpénztár, illetve a Thonet-ház. A villa a már szintén bemutatott Hecht-üzletportálhoz, illetve a fent említett Lechner-művekhez hasonlóan impozáns Zsolnay-porcelán borításokat rejt.

A Városliget peremén, a Hermina út 47. alatt található elegáns szecessziós villa 1905-ben készült el. Az építtető Sipeki Balás Béla Zala megye főispánja volt, majd később az akkori vakok egyesületének a világi elnöke lett. Mivel Sipeki Balás 1944-ben utód nélkül halt meg, a villa tulajdonának nagyobb részét a vakok egyesületére hagyományozta, akik 1947-ben az épület egészét megvásárolták. Ma is a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségéé a villa, itt működik a szövetség hangoskönvytára és néhány irodája is.

Sajnos a második világháború során a berendezési tárgyak, festmények nagy része elpusztult. Belül a falon látható kerámiának tűnő díszítés is sajnos csak festék. Nem találtam arról információt, hogy ilyen lehetett-e eredetileg is, de sejtésem szerint ez is kerámia volt, de a háborúban elpusztult, és az eredeti, a Liget-szanatóriumhoz hasonló Zsolnay-kerámia díszítést csak az azt imitáló festéssel helyettesíteték. Majd mivel a szocializmusban az épület használati céljára kicsinek bizonyult, hátsó falához hozzáépítettek egy oda egyáltalán nem illő betonépületrészt. 

Következzenek a képek a villáról: 

img_1842_copia.jpgaz épület kívülről

 

img_1822_copia.jpgaz épületbe belépve ez a nagy előtér fogad minket 

 

A lépcsők korlátját Zsolnay-kerámia díszíti, azonban a fal színes díszítése csak fetés:

 

img_1824_copia.jpg

 

img_1828_copia.jpg

 

img_1825_copia.jpg

 

img_1833_copia.jpg

 

img_1834_copia.jpg

 

 

img_1816_copia.jpgaz előtérből nyíló kis szoba falán található kút 

 

img_1818_copia.jpgaz előtérben ezt a Zsolnay-eozinmázas berakatot csodálhatjuk meg

 

img_1831_copia.jpgaz egyik emeleti szobában található kályha

 

img_1839_copia.jpgígy néz ki az épület mögé felhúzott szocialista műremek

 

img_1840_copia.jpga házba vezető lépcsőt pedig ilyen igényesen sikerült bővíteni

 

img_1843_copia.jpga ház külseje renoválásra szorul, ennek ellenére őrzi pomázatos eredeti külcsínét

 

img_1837_copia.jpga villa néhol egy mézeskalácsházikóra emlékeztet

 

Vegyes érzelmekkel hagytam el tehát az épületet, hiszen szívesen fogadtak, és látszik, hogy vigyáznak rá, azonban a külsőn és a belsőn a történelem évei egyaránt erősen rajta hagyták nyomukat; igencsak megérdemelne az épület egy felújítást. Ezzel együtt mindenkinek melegen ajánlom egy látogatásra.

A bejegyzés trackback címe:

https://varosilevego.blog.hu/api/trackback/id/tr618674586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása