város & közlekedés

város & közlekedés

Budapest rejtett szépségei - a Szedő-ház

2016. február 27. - Zelki Benjámin

A Városi levegő felismerős sorozatában a mindennap látott épületek apró szépségeit mutatjuk meg, ebben a sorozatban a rejtőzködő, de annál érdekesebb épületek nyomába eredünk. E részben a gyönyörű festett üvegablakos lépcsőházat tartogató Szedő-ház következik:

img_1031_copia_1.jpg

A Hajós utca 32. alatt megbújó Szedő-ház ékes példája lehet Budapest eldugott szépségeinek, hiszen a méltatlan állapotban levő épületről kívülről senki soha meg nem mondaná, hogy templomokat megszégyenítő festett üvegablakokat rejt belül:

img_1035_copia_1.jpg

De a jól tájékozott Budapest-konkvisztádort az elszomorító külső dekadencia sem tántorítja el. A vegyes korábbi tapasztalatok után még mindig a jóhiszeműséget szem előtt tartva ismét a hivatalos úton keztdem neki az épületbe való bejutás sokszor igen nehéz folyamatának. Rövid várakozás után éppen egy zenész jött ki a házból, hatalmas hangszerrel a vállán, úgyhogy én is jól látható helyre helyeztem a fényképezőgépemet, és megkértem, hogy engedjen be pár kép erejéig. Szerencsére működött a művész-szolidaritás, mert annak ellenére, hogy sietett, visszajött, és kinyitotta nekem a kaput, mosolyogva hozzátette, hogy kollégáim már úgyis bent fotóznak. És tényleg így volt, a Georgia-bérpalotához hasonlóan itt is találkoztam az épületet szépségeit kereső orvvadászokkal, akik ezesetben külföldiek voltak. Vajon ők honnan tudhattak az épületről? Rejtély! A házba belépve azonnal tudtam, hogy jó helyen járok:

img_1028_copia_1.jpg

 

A lépcsőházba belépő rögtön a bejárat körüli tér megcsodálása után a falon a festett csempékre lehet figyelmes:

img_1030_copia_1.jpg

Az épületet Málnai Béla tervezte, 1904-ben épült fel, szecessziós stílusban. A fantasztikus üvegablakok Róth Miksa, a szakma koronázatlan királyának művei. A ház belső udvarára is kimerészkedtem, hogy azokat kívülről is megtekintsem:

img_1027_1.jpg

Egészen különleges hangulatot kelt az épület a bizarr, elhanyagolt belső udvarával, a sötét, szürke falú lépcsőházaival, akár a VII., vagy a VIII. kerület külső részén is lehetne. De az üvegablakok! Egészen furcsa ellenpontot képeznek az azok nélkül barátságtalanná váló épületnek, ami így egyértelműen az egyik legkülönlegesebb, és legnagyobb meglepetést okozó ház lehet egész Budapesten. De azért egy felújítást igazán megérdemelne...

A bejegyzés trackback címe:

https://varosilevego.blog.hu/api/trackback/id/tr468415212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jet set 2016.02.27. 23:35:39

És hol van egy képgaléria? Vagy ez a pár gyenge minőségű fénykép az?

kék madár 2016.02.28. 01:17:50

ja. több. kép. pliiiz

Zulu Seven Fugitive 2016.02.28. 02:35:01

1. Nem ártana a fotózás alapjaival foglalkozni néhány hónapot és utána lehet folytatni remélhetőleg sikerültebb posztokkal. (A 10 éves telefonommal jobb képeket csináltam volna.)

2. Ez festett üveg: pctrs.network.hu/picture/1/5/1/_/festett_uvegek-001_1051549_5210.JPG
A képeiden viszont ólom- és maratott üveg látható :/

nyelv-ész 2016.02.28. 08:06:53

Aki ennyire rá van kattanva az urbanisztikára, hogy blogol róla, az miért nem vesz 30 ezerért egy kompakt fényképezőgépet, ameivel félhomályban is lehet fotózni?

Pöff 2016.02.28. 09:06:14

Egy Xperia telefonnal jobb képet készítek...

Másrészt le kell fényképeztetni, azán ezt a romhalmazt el kell túrni a gecibe és valami minimum 20+ emeletes(átlag 70-90nm-eres lakássokkal) 21. századi épületet felépíteni helyére, mélygarázzsal egyéni tárolókkal.

El nem tudom képzelni mire veri a farkát az ilyen omladozó szar épületekre.
süti beállítások módosítása