város & közlekedés

város & közlekedés

6 elképesztő modernista épület Brazíliából

2022. augusztus 31. - Zelki Benjámin

brazilia_epuletek.jpg

Még 2019-ben utaztam végig Brazíliát, ahol lenyűgöző, monumentális modern stílusú épületek fogadtak mindenfelé. Következzen a hat legszebb!


2019-ben jártam még Brazíliában, azóta is adós vagyok annak megörökítésével, hogy milyen megdöbbentő geometriai szabályosságú, futurisztikus, egyszerű, de mégis látványos épületeket láttam. A modern építészeti stílus brazil fellegvára nyilvánvalóan a tervasztalon született modernista főváros, Brazíliaváros, de Rio de Janeiróban, és az azzal szemben fekvő Niteróiban is fantasztikus modern épületeket láthatunk.

A hat épületből négyet a stílus brazíliai atyja, Oscar Niemeyer tervezett. Következzen hát a hat csodás épület!

 

1. Niterói-i Kortárs Művészeti Múzeum

img_7667.JPG

A Niterói-i Kortárs Művészeti Múzeum a híres, díjnyertes építész, Oscar Niemeyer tervei alapján, 1996-ban készült el.

img_7673.JPG

Az épület a Rióhoz képest a tenger átelleni oldalán található Niteróiban, a parton áll. Az utókor előszeretettel hivatkozik rá formája miatt repülő csészealjként. Niemeyert ugyanakkor egészen más, éppen a természetesség ihlette, azt mondta róla:

Egy intuitív, megformált struktúrát szerettem volna alkotni erre a természetes, meredek sziklafalra, ami a föld felől folyamatosan emelkedik és szélesedik, mint ahogy egy virág törekszik a Nap felé.

img_7671.JPG

Az épületet fekvése mellett letisztult szín- és izgalmas formavilága teszi különösen izgalmassá.

 

2. Rio de Janeiro-i Katedrális


A riói katedrális Edgar Fonseca brazil építész tervei alapján épült, 1979-re készült el. Fonsecát a piramisok maja építészeti stílusa ihlette.

img_7596.JPG


Különösen figyelemre méltó az épület mellett elhelyezkedő óriási beton harangtorony, valamint a templom hatalmas kapuja.

img_7600.JPG

A kúp alakú katedrális az emberek Istennel szembeni egyenlő távolságát és közelségét szimbolizálja. A tetőt domináló kereszt az ólomüveg ablakokokban folytatódik, a természetes fény ezeken szinte egész nap beszűrődik. A tetőről lelógó hatalmas Krisztus különösen izgalmasan hat.

img_7602.JPG

Az épület az 1770-ben átadott Nossa Senhora do Carmo templomtól vette el a város fő katedrálisa státuszát. A 75 méter belső magasságú templomban 20 ezer ember fér el.

 

3. Brazíliavárosi Katedrális


A tervasztalon született új brazil főváros katedrálisa majdnem a rióival egyidőben, 1970-ben készült el, a neves Oscar Niemeyer tervei alapján.

img_7983.JPG

Az épület sok más brazíliavárosi épülethez hasonlóan egy hosszan elterülő sima placcból emelkedik ki. Érdemes megfigyelni itt is a hatalmas harangtornyot. Az épület előtt álló bronz szobrokon az evangelisták láthatóak.

A templomot 16, egyenként kilencventonnás betonoszlop építi fel, amelyek közé 16 ólomüveg elem került. Az épület üvegtető struktúrája felfelé, az ég felé nyújtózik.

img_7985.JPG

Szerencsémre látogatásom alatt éppen mise volt, így igazán autentikus képet lehetett csinálni a belsőről. Az épület tetejének könnyed, légies formáját a repülő angyalok még tovább fokozzák. 

img_7986.JPG

Az épülettel Niemeyer az „építészeti Nobel-díjként” számon tartott Pritzker-díjat nyerte el.

 

4. Igazságügyi Palota


Brazíliavárosban és Niemeyernél maradva egy tipikus modernista alkotás következik, az épületre ránézve azonnal érezzük a világegyetem ember általi dominanciáját, mintha végtelen lenne a tér, a víz és az összes természeti erőforrás, jól láthatók a hagyományos, geometrikus formák.

img_7996.JPG

A palota mind a négy homlokzata eltérő. Az épületet körülvevő vízikertben igazi Amazonasz-beli trópusi növények találhatók.

img_7998.JPG

Az épület megalkotásáról Niemeyer így nyilatkozott:

A tervezett tó fölé még további vízi alakzatokat képzeltem el, amelyeket az épület oszlopai közé helyeztem el.

img_7994.JPG

1972-es átadása óta ebben, a többi kormányzati intézmény mellett elhelyezkedő épületben kap helyet az igazságügyi minisztérium. 

 

5. Don Bosco Szentély


Hasonlóan lenyűgöző Brazíliaváros másik temploma, a Don Bosco Szentély (és van még több hasonló a városban!) Az épület Carlos Alberto Naves tervei alapján készült el a 1970-ben.

img_8016.JPG

A bámulatos központi csillár 3,5 méter magas, 2 tonna a tömege, és 7400 darab muránói üvegből áll. A csillárt csak különleges alkalmakkor használják.

img_8018.JPG

A szentély nyolcvan 16 méteres oszlopa tartja a híres ólomüveg ablakokat. Az ablakok a kék 12 árnyalatában pompáznak és gyönyörűen megvilágítják az épületet.

img_8013.JPG

A szentély az olasz Don Bosco szerzetesnek állít emléket, az ő prófétikus álmában jelent meg ugyanis egy utópisztikus főváros, a mai Brazíliaváros hozzávetőleges területén, még a XIX. században, és a város létrejötte igencsak kötődik ehhez a próféciához.

 

6. Honestino Guimarães Nemzeti Múzeum

A mellette található Nemzeti Könyvtárral együtt a Honestino Guimarães Nemzeti Múzeum alkotja a köztársaság kulturális komplexumát, legalábbis a már megvalósultak közül, a tervek szerint még bővülni fog a komplexum. Szintén Niemeyer munkájáról van szó, a múzeum 2006-ban készült el és az építész 99. születésnapján adták át (Niemeyer 104 évesen halt meg).

img_7976.JPG

A minimalista, 25 méter sugarú kupolaépület előtt egy mesterséges tó áll, bejáratához tekintélyparancsoló rámpa vezet, amely alatt el lehet nézni a modernista város többi épülete felé.

img_7982.JPG

Az eredeti épület Niemeyer tervei szerint jóval komplexebb lett volna: oldalán körablakokkal, tetején panoráma étteremmel, ám végül ez az áttervezett verzió valósult meg.

Érdemes megfigyelni, hogy ahogy a Niterói-i múzeum, így ez is egy repülő csészealjra hasonlít. Éjszaka fehér megvilágításban különösen látványos.

 img_7978.JPG

Honestino Guimarães, akinek a nevét az intézmény viseli, a katonai diktatúra idején a diákmozgalom egyik vezetője volt, akit a hatalom gyilkolt meg 1973-ban.

A bejegyzés trackback címe:

https://varosilevego.blog.hu/api/trackback/id/tr2217919829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása