város & közlekedés

város & közlekedés

Palatinus Budapesten - a Margitszigettől Újlipótvárosig

2016. január 21. - Városi levegő vendégszerző

Dvorszky Anikó írása

Mi a közös a Jászai Mari téren álló Palatinus-házakban és a margitszigeti Palatinus strandban? Eleve, mint jelent ez a szó, hogy palatinus, és hogy kapcsolódik mindezekhez? Hogyan lett az egykor a nádori családhoz tartozó Margitsziget a fővárosé? Mindez kiderül a cikkből.

budapest-xiii-kerulet-palatinus-hazak-_7.jpgKorabeli fotó a Jászai Mari téri Palatinus-házakról - 1911-ben készültek el

1790-ben Sándor Lipót nádor kapta meg a sziget használati jogát, aki elhatározta, hogy rendbe hozza és nyári pihenőhelyet alakít ki rajta. Egy sajnálatos vegyészbaleset következtében azonban hamarosan elhunyt. Utódja, 19 éves öccse, József nádor 1799-ben birtokcserével már tulajdonjogot szerzett a sziget fölött, majd parkosította és évtizedeken keresztül üdülőhelyeként használta. Emeletes nyaralót épített a szigeten, mely a ferencesek romos templomának északi oldalához támaszkodott. Az épület egyemeletes volt, klasszicista stílusban épült. A nádor a főkertészét is áthozatta alcsúti birtokáról, aki néhány év alatt parkosította a sziget nagy részét, a nádori nyaraló közelében szőlőt is telepített. Ekkor lett a sziget új neve Nádor-, más néven Palatinus-sziget - a nádor ugyanis palatinust jelent latinul. A nádor halála után, 1847-től legidősebb fia, István nádor, majd a legkisebb fia, József Károly Lajos főherceg tulajdonában volt a terület. A Margitszigetet egészen 1900-ig, a Margit híd szigetre vezető szárnyhídjának megépültéig csak vízen lehetett megközelíteni. A XIX. század közepéig evezős csónakon keltek át, 1869-től gőzös járt a szigetre.

budapest-margit-hid_1.jpgKorabeli kép a Margit hídról - háttérben a Margitsziget

Pest, Buda és Óbuda egyesítése után egyre gyakrabban hangzott el az igény, miszerint a Budapest közepén elhelyezkedő magánterületnek a Főváros birtokába kellene kerülnie. A Fővárosi Közmunka Tanács elhatározza, hogy törvénybe foglaltatja a Margitsziget kisajátítását:

1908. évi XLVIII. törvénycikk: Budapest székesfőváros fejlesztéséről s a háztartásának rendezése végett teendő állami intézkedésekről (részlet)

„5. §A Margitsziget, valamint összes tartozékainak és felszereléseinek 11 millió koronában megállapított becsértéke ellenében a ministerium József főherczegur Ő császári és királyi Fensége tulajdonában átengedi a Budapest székesfőváros pesti részének „ X” telekkönyvi betéteiben  „Y” helyrajzi számok alatt bejegyzett (hosszú felsorolás) s a magyar államkincstár tulajdonát képező ingatlanokat… s ugyancsak a fővárosi pénzalapnak tulajdonát képező telekből oly részt, hogy a fővárosi pénzalapnak tulajdonából átadandó telkek értéke 3.899.401 koronát tegyen.”

1910. március 10-én „Palatinus” építő és ingatlanforgalmi részvénytársaság alakult Budapest székhellyel. A cég tárgya az volt, hogy megszerezze József főherceg ő cs. és kir. fensége tulajdonát képező ingatlanokat és épületeket létesítsen ezen ingatlanokon vagy azoknak egy részénalapitookirat.jpg

A Palatinus Rt. alapító okirata (forrás: Budapest Főváros Levéltára) 

 A társaság 3.000.000 korona alaptőkével rendelkezett, mely 15.000 darab, egyenként 200 korona értékű bemutatóra szóló részvényre oszlott. A részvénytársaság igazgatótanácsának tagjai közt szerepelt Schiffer Miksa és két sógora, az építőiparban jó nevet szerzett Grünwald-fivérek is. Húgukat, Grünwald Saroltát (anyakönyvben Rozália) 1890-ben vette feleségül a tehetséges, fiatal mérnök, aki évtizedek alatt kivásárolta részvényes társait és hatalmas céggé fejlesztette a Palatinus Rt.-t.

1910 júliusában megkötött szerződéssel a Palatinus építő és ingatlanforgalmi Rt. megvette József Főherceg úrtól azokat az ingatlanokat, melyeket a Szent Margitsziget ellenértékének egy része fejében a Kincstártól és a Fővárosi Pénzalaptól kapott. A megvett ingatlanok vételára 5.818.277 koronában lett megállapítva. A vételár 1910 évi december hó 31-én kezdődő 100 féléven át fizetendő félévi 135.000 koronás részletekkel volt törlesztendő. (A társaság igazgatósága 1920 áprilisában tartott ülésén elhatározta, hogy a fennmaradt vételári követelést kifizeti, bár ennek József Főhercegúr és jogi képviselője, a fennmaradt jegyzőkönyvek szerint kevésbé örült).

haz.jpgPalatinus-ház a Vajkay utcából (Fotó: Dvorszky Anikó)

A megvásárolt telkeken hamarosan nagy építkezések kezdődtek. Legtöbbet foglalkoztatott építészük Vidor Emil tervezőasztaláról sorban érkeztek az újabb és újabb városi bérházak tervei. Még a mai technológiai szinthez képest is megdöbbentő gyorsasággal, alig két év alatt épült fel 23 db, négy-ötemeletes bérház az Alkotmány utca- Széchenyi rakpart – Újpest rakpart – Pozsonyi út által határolt területen. A jobban tájékozott budapestiek a Jászai Mari téri, Vidor Emil által tervezett házat ismerik úgy, mint Palatinus-ház. Ennek az egyik oka az, hogy Palatinus telekre épült, a több lépcsőházas, nagyon modern városi bérház, a másik talán az, hogy Schiffer cége beköltözött az épület második (vagy harmadik) emeletére, ott voltak az irodái, onnan irányította a jelentős építkezéseiről, beruházásairól híres vállalatát. Az Újlipótváros különleges hangulatát azóta is meghatározó Jászai Mari téri Palatinus-házak lakásaiban egykor volt egy harmadik csap, melyből egyenesen a margitszigetről érkező gyógyvíz folyt. De a Palatinus cég építtette a margitszigeti Palatinus-strandfürdőt is, mely 1921-ben nyitotta meg kapuit.

budapest-xiii-kerulet-palatinusz-strandfurdo-.jpgA Palatinus strand régen - 1921-ben nyílt meg

A bejegyzés trackback címe:

https://varosilevego.blog.hu/api/trackback/id/tr408299032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2016.01.22. 15:31:06

Azért a közpénzzel való trükközés láthatóan nem mai találmány.
1908: a fővárosi pénzalapnak tulajdonát képező telekből oly részt, hogy a fővárosi pénzalapnak tulajdonából átadandó telkek értéke 3.899.401 koronát tegyen.
1910: A megvett ingatlanok vételára 5.818.277 koronában lett megállapítva.
Két év alatt egész szép hozam a főherceg úrnál...

iattilagy 2016.01.24. 22:21:14

@Csokis: Ez egy magán társaság, a telket magától a főhercegtől, ráadásul 50 éves hitelre (!). Szóval nem volt itt közpénz.

féregírtó 2016.01.24. 22:24:38

Na, beindult az irigy reflex.

OkoskaTo:rp 2016.01.24. 22:55:36

Van továbbá egy Palatinus-tó (és strand) Esztergom-Kertvárosban is. Talán annak is van valami köze a nádorhoz.

Überfiorentini 2016.01.25. 01:18:47

@féregírtó: Tehát ha valakinek nem tetszik a lopás, akkor irigy.

cardiobascuralis 2016.01.25. 03:58:59

"a nádor ugyanis palatinust jelent latinul"

Mivel a Római Birodalomban nem volt a magyar nádornak megfelelő tisztség, azt nem jelentheti.

Palotát, valamint palotaszolgát jelent. Utóbbi messze nem azonos a nádorral.
(Meg szájpadlást.)

czjanos 2016.01.25. 07:02:24

Nagyon érdekes cikk azok számára, akiket nem a pénzügyeket-, hanem a főváros fejlődésének egy jelentős szakaszát látják benne. Egyébként az egyik Palatinus-házban volt (van?) az országgyűlés étterme, Palatinus házban lakott Horn Gyula és az öregebbek emlékezhetnek rá, hogy az első épület Jászai Mari tér felőli oldalán, a Pozsonyi út sarkán működött az EMO (Elektromodul) nevű cég üzlete, ahol kezdet kezdetén az elektronikus kütyükhöz lehetett beszerezni az apró cikkeket.

br17 2016.01.25. 07:37:14

"a nádor ugyanis paltinust jelent magyarul"

Eleink comes palatinus-t, comes palatinii-t írtak oklevelekben, amikor a királyt helyetteséről, a nádorról szóltak, ami palotagrófot jelent.

HgGina 2016.01.25. 11:14:15

@cardiobascuralis: A nádor latinul semmit se jelent. A palatinus jelent latinul valamit.
A nádor magyarul jelent bármit is.

cardiobascuralis 3 2016.01.25. 14:08:53

@HgGina:
Hát neked azért még kellene kicsit tanulnod a magyar nyelvet, hogy ne tűnj nagyon hülyének, ha megszólalsz.

arom 2016.01.25. 14:21:52

A latin nyelv nem ért véget a római birodalom szétesésével, a középkorban, újkorban tovább élt, hazánkban egészen 1844-ig hivatalos nyelv volt. A "palatinus" szó a magyarországi latinban bizony nádort jelent.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2016.01.25. 14:39:34

@iattilagy: Lehet, hogy félreértettem, de a főváros 3.899.401 korona értékű telket adott át a nádornak, amit ő 5.818.277 koronáért passzolt tovább. De tényleg szólj, ha félreértettem valamit!
süti beállítások módosítása