város & közlekedés

város & közlekedés

Szecessziós séta Újlipótvárosban

2015. november 23. - Zelki Benjámin

Újlipótváros, mint azt már ebben a posztban bemutattam, egy igazán különleges hangulatú városrész: éttermeiről, urbánus megjelenéséről, és sok minden másról is ismert lehet. Ha építészetileg szeretnénk behatárolni, a Bauhaus és a modern az, ami általában eszünkbe jut, hiszen Lipócia arculatformáló főutcáját, a Pozsonyi utat, és környékét ez a két stílus határozza meg. Ennek oka, hogy Újlipótváros mai formáját a '20-as-'30-as évekre nyerte el, ezen belül is legkésőbb a Pozsonyi út épült ki.

De ne rohanjunk ennyire előre: ha szecesszióról beszélünk, akkor a századforduló táján kell, hogy járjunk, és ebben az időben bizony az Újlipótváros nagy része még javában beépítetlen, illetve üzemekkel, és raktárépületekkel borított terület volt. A Pozsonyi úttal ellentétes, a Váci út felé eső oldala azonban már az angyalföldi gyártelepek XIX. századi fejlődése miatt korábban elkezdett beépülni. Ezért ha Budapest apró szépségeire figyelve sétálunk, számos épületen találjuk meg a szecesszió jegyeit kívül-belül egyaránt.

Egy ilyen külső-belső házfelfedező sétára invitált minket a Miénk a ház csapata, akik rendhagyó városi sétákon mutatják be Budapest rejtett szépségeit. Következzenek hát a fotók a legszebb újlipótvárosi szecessziós házakról, melyek a legutóbbi sétán készültek (a szerző felvételei).

 

Visegrádi utca 14.

img_0629_2.jpgIgazi szecessziós kapualj. Épült 1909-ben, Magyar Vilmos tervei alapján

 

Visegrádi utca 29.

 

img_0656_2.jpgA ház homlokzata

img_0657_2.jpgKülső díszítés, középen bagollyal. Az épületet Klinger József tervei alapján építették 1913-ban

 

img_0651_2.jpgA házba belépve ez fogad minket

 

img_0652_2.jpgA kapu fölött színes üveg díszítés

 

img_0654_2.jpgSzobrok a bejáratnál

 

img_0650_2.jpgApró üveg díszítések a falon

 

Pannónia utca 30. 

img_0658_2.jpgAz épület kívülről. Mint a magyar szecesszió oly sokszor, keleti mintákat használ, ezen a házon szír motívumok találhatók

 

img_0660_2.jpgA házba belépve ez fogad minket. A ház tervezője Jelinek Frigyes és Román Miklós, épült 1914-ben

 

img_0662_2.jpgAz oszlopok az építészet fontos díszítőelemei. A külsővel ellentétben a belsőt viszont jellegzetesen magyar, népies elemek díszítik, mint a kovácsoltvas kerítések, és az ezen az oszlopon található mintázat  

 

Tátra utca 12/A

img_0665_2.jpgA századforduló körül jelentek meg a liftek a házakban. Így ez a ház is már beépített lifttel épült, és ritkaság számba menően még mindig az eredeti felvonó működik benne. Az épületet Szőke Imre és Hofstätter Béla tervezte.

A bejegyzés trackback címe:

https://varosilevego.blog.hu/api/trackback/id/tr668083322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása