város & közlekedés

város & közlekedés

10 kora-huszadik századi épület - mennyit ismersz fel közülük?

2016. január 02. - Zelki Benjámin

Ismét egy újabb évbe léptünk, ettől még a Városi levegő budapesti felismerős sorozata töretlen lendülettel folytatódik. A korábbi részekben a legszebb tetők, tornyok, homlokzatok, szecessziós, és szocialista épületek példáján, ebben a részben pedig a XX. század első felének különböző stílusaiban épült házakon tesztelheted, mennyire is jársz nyitott szemmel Budapesten.

 img_0959_copy_copia.jpgGyönyörű modern lépcsőház. De hol is?

A kvízben három Bauhaus, kettő modern, kettő szocialista realista, és három art deco stílusú épület kapott helyet. A sok irányzat építészetileg csak részben kezelhető egyben, mivel a szocialista realizmus (ami ugye nem az a szocreál, amire sokszor tévesen használjuk), és Bauhaus - mely a kultikus Újlipótvárosban igen elterjedt - még bevonható az egész XX. századot végigkísérő modern építészet szárnyai alá, de a - Budapesten magát kis számban képviseltető - art deco maximum annyiban, hogy hatottak rá a kora-modern irányzatok. A modern stílusra jellemző a geometrikus formák alkalmazása, a letisztultság, az egyszerűség, a szimmetria keresése, a funkcionalitás és az egyszerűség. Éppen ezért a késő-modern szocialista épületeket sokan elítélik puritánságuk miatt, ám ezek kevéssé hasonlítanak korábbi társaikra, hiába épültek ugyanazon stílusban. Korokat tekintve az art deco épületek közül kettő a '30-as, egy az 1900-as években épült, az itt szereplő modern, és Bauhaus házak mind a '30-as évek termékei, míg a szocreál épületek az '50-es évek elején épültek. De további fejtegetések helyett következzen inkább a kvíz,és a további, saját képek az épületekről!

További képek 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varosilevego.blog.hu/api/trackback/id/tr818223274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

károly szántana 2016.01.03. 11:23:37

A kvíz linkje elérhetetlen.

Zelki Benjámin · http://varosilevego.blog.hu 2016.01.03. 12:22:25

@károly szántana: Sajnos igen, a mobil alkalmazáson, ugye? Már jeleztem az Index felé. A blog oldalról addig is elérhető: varosilevego.blog.hu/2016/01/02/10_kora-huszadik_szazadi_epulet_mennyit_ismersz_fel_kozuluk

böli 2016.01.05. 13:24:29

8/10, egyet csak vaktában tippeltem és bejött, a lépcsőházakról gőzöm sem volt, a többi könnyű egy "pöstinek" :D

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2016.01.05. 19:20:20

huhh, ez nehezebb... 7, de volt, ahol csak logikáztam.
süti beállítások módosítása