város & közlekedés

város & közlekedés

Budapest legjobb tere, a Corvin tér

2015. december 05. - Zelki Benjámin

Hadd mutassam be Budapest legjobb terét, a Corvin teret. Az elmúlt időkben Budapesten gombamód szaporodnak a jobbnál jobb terek, telnek meg élettel a rehabilitációk eredményeiként olyan utcák, melyeken korábban senki nem szeretett volna időt tölteni. És persze Budapest mindig is tele volt szépségekkel, amik az embert a köztéren való időtöltésre, nyitott szemmel való közlekedésre sarkalják, kellemes parkokkal, Margitszigetekkel és Városligetekkel. De vannak olyan eldugottnak tartott helyek is, mint pl. a Gül baba utca, melyek ennek ellenére meglepően közismertek. (Ha nem, akkor ideje megismerni!)

De a Corvin tér mindegyiktől különbözik. Sem a nagy felkapottságnak örvendő V. kerületi új térkőfelületek közé, sem a népszerű közparkok közé nem tartozik, és a közeli budavári turistaparadicsomnak se része. A Dunaparton végighaladó gyalogos-és kerékpárúttól is kicsit távolabb esik, a sok frekventált rész között, pont a Lánchíd környéki kavalkád és a Batthyány téri metró között félúton található, ahol senki nem keresné. De még csak azt sem lehet mondani, hogy félreeső, nyugalmas terecske lenne, hiszen oldalról a Fő utca tekintélyes autóforgalma szegélyezi.

A Corvin tér különleges hangulatát a keleti és nyugati oldalán található alacsony, Szentendrét idéző, középkori hangulatú házak alapozzák meg, míg déli oldalát egy templom, északi végét pedig a Budai Vigadó zárja le. (Tudtad, hogy nem csak a Vigadó téren van Vigadó?) És olyan épületek találhatók a közelben, mint Budapest egyik legszebb temploma a Dunaparton, valamint szintén a Várnegyed és a Batthyány tér között elbújó impozáns Toldy Gimnázium. Na de legyen is elég ennyi a szövegből, következenek a képek (a szerző felvételei).

img_0206a.jpgA Corvin tér déli oldalán található templom

img_0202a.jpgA Budai Vigadó a tér északi oldalán

img_0207a.jpgKözépkori hangulatú házak a tér nyugati oldalán

img_0224a.jpgÉs keleti oldalán

img_0208_2.jpgA közeli Szilágyi Dezső téri református templom

img_0237a.jpgA Toldy Gimnázium innen nem messze

A bejegyzés trackback címe:

https://varosilevego.blog.hu/api/trackback/id/tr318141192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2016.01.09. 12:36:28

Nagyon szeretem a Corvin-teret, bár azért nem merném rámondani, hogy a legjobb.
Az egész Viziváros tök jó, barokk zárvány, csak a Főutca forgalma az, ami tönkrevágja. Most, hogy a buszsáv -legalábbis a Batyitól délre- fölöslegessé válik, ez talán egy kicsit javul, bár a parkolás és a kerékpározás fog elsősorban nyerni, a gyalogofelületet nem nagyon bővítik.
süti beállítások módosítása