város & közlekedés

város & közlekedés

Vajon mi lehet egy falból kiálló pendrive-on?

2016. április 02. - Zelki Benjámin

Te mit csinálnál, ha látnál az utcán egy falból kiálló USB-csatlakozót? Rá mernéd dugni a laptopodat? Vajon ki és miért rakhatta oda?

Az ezeket elhelyező berlini civilek célja az volt, hogy létrehozhassanak egy olyan fórumot, ahol név nélkül oszthatsz meg másokkal bármit, amit szeretnél. Többségében verseket, képeket videókat találhatunk ezeken a pendrive-okon, állítják a projektet kitalálók, a Dead Drops file sharing project. Szerintük vírusos vagy veszélyes fájlok ugyanolyan eséllyel kerülnek ezekre a pendrive-okra, mint az internetre.

454557.jpgBudapesten, a MOM-parknál. Régi kép.

Budapesten három helyszínen találhattunk ilyet, a MOM-parknál, a Rottebiller utcában és a Corvin-negyed közelében, a Práter utcában. Mára azonban mindhármat eltűntté nyilvánították, igaz a Rottenbiller utcait csak öt napja. A Práter utcain feltételezhetően a Pál utcai fiúkkal kapcsolatos anyag lehetett, mivel az azt megörökítő szobor mellett, és azt megidéző szöveggel került fel a gerilla-pendrive-ok világtérképére.

520687.jpgPráter utca, a Pál utcai fiúk szobra melletti néhai pendrive helye. Vajon mi lehetett rajta?

De állt még hazánkban Budapesten kívül is kettő, két kis faluban, az egyik Rózsaszentmártonon, Heves megyében, a másik Ólmódon, a nyugati határ mentén. A rózsaszentmártoni is eltűnt már, az ólmódiról 2012-ben volt legutóbb infó, akkor még működött.

dead-drops-2-468x351.jpgSejtelmes USB-vég, valahol a világban.

De Európa számos városában találhatunk ilyet, persze ezek nagy része is idővel eltünedezik.

A bejegyzés trackback címe:

https://varosilevego.blog.hu/api/trackback/id/tr348553346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom meg áll 2016.04.02. 18:39:35

nyilván van olyan aki bármit bedug bárhova ha lehetőséget kap azt oda bedugni
süti beállítások módosítása