város & közlekedés

város & közlekedés

Ez volt 2015 a Városi levegőn

2015. december 29. - Zelki Benjámin

A Városi levegő blog 2015 szeptember 2-án indult, ezekkel az azóta részben átalakult és kibővült célkitűzésekkel. Ez alatt a 4 hónap alatt sikerült elérni majd' 800 facebook lájkolót, és több, mint 350 ezer olvasót. Huszonhét poszt született ebben az évben, melyből kettő kivétellel mindegyik Indexes kiemeléssel büszkélkedhet, sokuk a blogketrec kezdőlapján, nagyképpel kapott helyet.

Főbb események

A blog nagy átfogó, elemző cikkekkel indult, többek között a budapesti közlekedés- és városfejlesztés, és a MÁV helyzetét bemutató írásokkal. Ez után könnyedebb, képes cikkek következtek, egyebek mellett lakatlan területekről, francia villamosokról, fényűző hotelekről. Majd szakmaibb, részletekbe menő cikkek jöttek, mint pl. az isztambuli városfejlesztéssel és a lengyel villamosépítésekkel foglalkozók. Vendégszerzők is bemutatkoztak a blogon, Czabán György kolbász a budapesti street artról és Ülőkalauz a '60-as évek budapesti közlekedéséről írt.

Ami emlékezetes volt

A Városi levegő egyik legtöbbet olvasott és legtöbbször megosztott írása Újlipótvárost, a különleges hangulattal és erős lokális identitással rendelkező városrészt mutatta be. Ez a téma az én szívemnek is igen kedves, hiszen sokáig magam is Újlipótvárosban éltem, és a szakdolgozatomat is e városrészről írtam.

2015-09-25_18_13_31_1.jpgTipikus újlipótvárosi utcarészlet. A cikk a képre kattintva érhető el. 

A legtöbb Facebook megosztást elért, több, mint 5800 ember által kitett cikk a Kárpát-medence legszebb szecessziós épületeit mutatta be. Akkor még csak ismerkedtem a szecessziós stílus hazai képviselőivel, de azóta jobban megszerettem és megismertem az irányzatot: jártam szecessziós sétán a Miénk a ház csapatával, és a stílus budapesti képviselői az apró szépségeket bemutató sorozatban is kiemelt számban kapnak helyet.

1_szabadka_varoshaza_1.jpgA szavazók jelenős része szerint és szerintem is a Komor-Jakab-tervezte szabadkai városháza a legszebb magyar szecessziós alkotás. A cikk a képre kattintva érhető el.

A Városi levegő eddig megjelent legolvasottabb írására több, mint 50 ezren kattintottak - ez a legfölöslegesebb Európai metrókat mutatta be. A cikk az alábbi képre klikkelve elérhető:

61466.jpg  

Budapest apró szépségeinek nyomában

Egyre többen fedezik fel, hogy Budapest telis-tele van apró szépségekkel, gyönyörű homlokzatokkal, érdekes lépcsőházakkal. Így volt ez velem is, a legszebb budapesti Zsolnay-porcelánnal borított háztetők nyomába eredvén azt kell észrevennem egy hónap után, hogy teljesen beleragadtam a felfedezés örömébe, és mindig, ahogy nyitott szemmel sétálok, és keresem az aktuális poszthoz a megörökítendő apróságokat, sorra találok rá újabb és újabb érdekességekre. Így a budapesti felismerős sorozat folytatását biztosan ígérhetem 2016-ban is, art deco-Bauhaus, kortárs, legszebb lépcsőházas, és a már jól megszokott legszebb homlokzatos része biztosan lesz még a sorozatnak, de az is lehet, hogy soha nem lesz vége! :)

Ez lesz 2016

Továbbra is igyekszem megtartani a sokoldalú tematikát, amit a blognak szerettem volna, próbálok egyszerre megfelelni az urbanisztika és a közlekedés, a mélyebben elmerülő szakmai és a több képet bemutató színes, az értéksemleges, de mégis tartalmas, valamint a sűrűn megjelenő, de mégis színvonalas elveknek egyaránt.

A budapesti felismerős sorozat folytatásán kívül biztosan lesz jövőre egy feltáró cikk a magyar buszgyártás helyzetéről (már készül), a modern és a szocialista építészetről, és még sok minden másról.

Te is csatlakozhatsz!

  • Írj
    A Városi levegő blog még komolyabbá és ismertebbé válásához azt gondolom, szükség van társszerzőkre, vendégszerzőkre. Ha úgy érzed, érdekelnek a blog által lefedett tematikák, és van ötleted, írj bátran a varosilevego@gmail.com címre.
  • Hirdess
    A blogon található hirdetőfelület egy része kiadó. Hogyha szívesen hirdetnél az oldalon, érdekelnek a további kondíciók, írj üzenetet a varosilevego@gmail.com címre.
  • Működjünk együtt
    Ha neked is van a VL tematikájához passzoló, vagy azt kiegészítő oldalad, vállalkozásod, és van ötleted arra, hogy hogyan tudnánk együttműködni, írj üzenetet a varosilevego@gmail.com címre.

 

Boldog, sikeres új évet kívánok minden kedves olvasónak!

Zelki Benjámin

A bejegyzés trackback címe:

https://varosilevego.blog.hu/api/trackback/id/tr858195494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása