város & közlekedés

város & közlekedés

Hihetetlen kínai urbanizáció: új, 130 milliós fővárost hoznak létre

2015. október 20. - Zelki Benjámin

Úgy érzed, Budapest túl nagy város? (Agglomerációval 2,4 millió.) Úgy gondolod, London egy hatalmas település? (Agglomerációval 14 millió.) Úgy tudod, Tokió a legnagyobb város a világon? (Agglomerációval 36 millió.) Akkor képzeld el azt a megapoliszt, amit Kína akar létrehozni Peking (agglomeráció nélkül 22 millió), a közeli Tiencsin (agglomeráció nélkül 12 millió) és a mellettük fekvő tartomány, Hebei összevonásával, összesen 130 millió lakossal!

peking.jpgEgy részlet Peking új központjából

A Jing jin ji-re keresztelt új szuperfőváros létrehozásának ötlete két problémán alapszik: az egyik, hogy Kína déli régiói gazdaságilag túlerőbe kerültek (Sanghai pl. népességszámban, és a metróvonalak hosszában is megelőzte Pekinget), és a "gyengébb" területet adminisztratíve szeretnék megerősíteni. Ez történt Amerikában is Washington D.C. fővárossá kinevezésekor. A másik ok, hogy Peking mérhetetlenül drágává, túlzsúfolttá, szennyezetté, és közlekedésileg kaotikussá vált, és ezt az adminisztratív határok ritkábban lakott területekre való kiterjesztésével próbálják orvosolni.

A kínai népességnövekedés, urbanizáció, és technikai fejlődés számunkra ésszel szinte felfoghatatlan. A világ harminc 10 milliót meghaladó megavárosából 6 Kínában található, és Kína több mint 100 városának népessége haladja meg az 1 millió főt. Az ország csak harmadik legnagyobb városa, Guangzhou, és az egész tartomány, melynek székhelye, GDP-ben Hollandiával, népességszámban Spanyolország és Olaszország összegével egyenlő, megközelítőleg. A világon a leghosszabb metróhálózattal Sanghai (548 km), majd Peking (521 km) rendelkezik, több, mint 120 kilométert ráverve a harmadik Londonra. Peking öt év alatt 342 km metrót épített, mely egy képen itt látható:

subwaygif2-01.gif

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varosilevego.blog.hu/api/trackback/id/tr948006181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.10.21. 20:19:44

nincsenek 22 millioan Pekingben. tegnap ujra szamoltam oket.... Velem egyutt 17 millioan vagyunk itten.

biggianni 2015.10.22. 08:57:10

Én ma reggel 18 472 318-at számoltam !

Bársony Róbert 2015.12.18. 17:50:27

Az energiát, ivóvizet, élelmiszert, környezetszennyezést , élhetőséget, sugárzást .....és az óriásváros védelmét megszervezni nem kis kihívást jelent!
süti beállítások módosítása