város & közlekedés

város & közlekedés

Nyugati tér: problémamegoldás helyett látszatfelújítás

2015. október 08. - Zelki Benjámin

Fontos, hogy tudjunk örülni minden egyes fejlesztésnek, amely pozitív irányba mutat. De legalább ilyen fontos, hogy ne fogadjuk el szó nélkül azt sem, amikor egy lerobbant tér egy részén tüneti kezelést hajtanak végre a teljes körű megújítás helyett. A Nyugati tér esetében pedig pontosan ez történt. Nézzük csak meg az alábbi képet, a tér szépen megújult, a dizájn jó, a környezet esztétikus lett:

nyugati_2.jpg

De mi lesz a tér többi három oldalával? A pályaudvar mögötti kellemetlen parkolóval? Az oldalak közti összeköttetésekkel? A rég elavult, már többször bontásra ítélt felüljáróval? Az alatta terjengő bűzzel? A város egyik leggusztustalanabb és legfélelmetesebb aluljárójával?

Hasonlítsuk össze a Ferenciek tere felújításával! Ott megújult az aluljáró is, elbontották a rengeteg helyet foglaló, csúnya betonalagutat, a tér mind a négy oldalát felújították. A belvárost falként kettévágó XX. század második feléből itt maradt Rákóczi út-Kossuth Lajos utca tengelyt áttöri, és megtöri a jó hangulatú, esztétikus, kortárs Új Főutca a Ferenciek terénél:

ferenciek_5.jpg

Ezzel szemben a Nyugati pályaudvarnál továbbra is a késő-szocializmusból itt maradt, ízléstelen és elhanyagolt betonkonstrukciók uralják a teret, melyben a felújított terület csak egy kis sziget lehet, ami a kellemetlenségeket halványan ellenpontozni tudja, de megtörni nem.

Egy valamire azonban jó: el lehet mondani, ahogy el is mondták, hogy „a Nyugatit is felújítottuk”, és újabb hosszú évtizedekig nem kell majd hozzányúlni…

A bejegyzés trackback címe:

https://varosilevego.blog.hu/api/trackback/id/tr177948256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyorgy Nagy 2015.10.08. 16:45:44

Vaj menyit loptakel ebböl a "felijitásból" ? Ki költözik a pasaparkba?

2015.10.08. 17:06:18

Lényegében feltörték az aszfaltot, majd laza kavicsalapot leöntve, a gépészet elengedhetetlen részeit erre-ebbe "leszórva", a legsittesebb, legócskább, esőben csúszós, ősszel feketén foltos-mocskos, nyáron porló-málló kőburkolatot rakattak le.

Rohammunkában, lényegében hetek alatt, mert a nyári hónapokban a semmi folyt, hetekig nézett ki ugyanannak a mozdulatlan feltört disznóólnak a terület, két-három ember kapirgált, üldögélt, gurigázott unottan.

Na úgy is néz ki közelről.

De így is csodálkoznék ha a valós költség a 100millió forintot elérte volna, nem egy hosszú bonyolult utcáról, csak egy párszáz nm-es térrészről van szó.
A többi 400M nyilván a megfelelő zsebekben landolt.

Az hogy most látványosan ott posztol két-három láthatósági kabátos bohóc, el fog múlni, és most is csak annyit csinálnak ,hogy elküldik a lefeküdni-okádni-vizelni készülő hajlákonyakat, csinálják a buszvégállomás mögött ahol ugyis szokták, vagy a tuloldalt a nyugati előtt a padokon.

Az esztétika (látszata) pont addig fog tartani, amig ez az átadás utáni lelkesedés kitart, 2-3 hónap, és a tér szlömössége újra beszippantja ezt a foltot...
... ahogyan pl lent a westend bejárata körül az aluljárónál, vagy a pályaudvarral összeépített tetőnél.

A westend megnyitásakor illetve egy kisebb megújulásakor is rengeteg látszólag 21.századi európai színvonalúnak tűnő javítás és felújítás történt ezeken a részeken, még egészen bent a pályaudvaron is.
Egy ideig volt is némi "közérzetjavító" hatása, viszont meg lehet nézni, hogy néz ki most az a rész.

Ennek a látszatgány rohammunkának fél évet nem adok, és hangulatában kb ugyanolyan lesz mint volt.

Mr. Neutron 2015.10.08. 17:27:58

Őszi hangulatot árasztanak a kommentek.

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2015.10.08. 18:13:27

Ahogy írod, ez alig volt több, mint ráncfelvarrás. Egyfelől lehetett volna más is, igen. Másfelől baromira nincs konszenzus (sajnos) arról, hogy mi legyen a Nyugati tér sorsa. Ez egy nagyon lepra, és rosszul kihasznált darabka volt, amit most rendberaktak, visszaadtak a népnek a többi átalakítástól totál függetlenül. Semmi átütő dolog nem történt, maga a Skála Metró előtti tér tér jobb lett, és nem hiszem, hogy ez túl sok mindent megakadályoz a későbbiekben.

Megj. valamikor tíz-tizenöt éve a Ferenciek tere is átesett egy (jóval) kisebb ráncfelvarráson, és ez szerencsére nem akadályozta meg a komolyabb átépítést a Bp. szíve keretében.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.10.08. 23:20:43

Már megint sikerült egy díszköves teret csinálni a zöldterület növelése címszóval. ilyenkor megértem, hogy miért féltik a Ligetet az ottani zöldterületet növelő beruházásoktól, biztos nem akarnak fák helyett 1-2 láda füvet kapni...

Case · http://streetartbp.hu/ 2015.10.09. 02:02:19

A legnagyobb gebasz ezzel az egész felújítással a fentebb leírtak mellett az, hogy a Bajcsy felől csak rohadt nagy kerülővel lehet lejutni az aluljáróba. Régen ugye ennek a kiküszöbölésére volt a Spar/Kaisers előtti részen a kis lépcső, amit hagytak szétrohadni, majd elbontottak még jóval a felújítás kezdete előtt.
A kamu zöldterület tényleg egy tragédia, a térkövön már most látszik, hogy nem bírja majd egy-két hónapnál tovább és elkezd széttöredezni, az aluljáró maga meg rohad tovább, ahogy a hatker nagy része szintén. Köszi Hassay Zsófia, köszi.

czjanos 2015.10.09. 05:31:19

Nem kell elégedetlenkedni. Tarlós átadta és kész. A kövezet ugyan eléggé egyenetlen, de láttunk már olyant, hogy egy utat háromszor adnak át és negyedszerre is fel kellett bontani.

midnight coder 2015.10.09. 07:36:25

Pestet állandóan építik, többnyire azért mert amit felraktak reggelre, az leomlik estére. A Nyugatihoz sem igazán tudom miért kellett egyáltalán hozzányúlni, ahogy finoman szólva a Ferenciek tere vagy a Keleti Pu. környéke sem lett sokkal jobb a felújítás után. Ez az egész csak nettó pénzkidobás. Valahová szét kell szórni az EU-s pénzeket. Értelmes dologra nem igazán lehet, marad a térfelújítás.

midnight coder 2015.10.09. 07:37:50

Képzeljük el, milyen lenne Velence ha azt is abban a szellemben építették volna mint Pestet. Pár betonkocka úszkálna a vízben...

Muad\\\'Dib 2015.10.09. 08:41:05

@midnight coder:
"...finoman szólva a Ferenciek tere vagy a Keleti Pu. környéke sem lett sokkal jobb a felújítás után. .."
Én biztos valami alternatív Budapesten élhetek, mert valahogy másképp emlékszem a felújítás előtti okádék Keletire és Ferenciekre.

zsoci 2015.10.19. 23:19:05

Azzal egyetértek, hogy a Nyugati teret nem így kellet volna és azzal is, hogy a felüljárot el kell bontani, és a többi dolgot is meg kell tenni. De nem hozzuk példányak a Fernciek terét, ami a legnagyobb ostobaság volt! keltkezett egy felesleges óriás placc, és tönkrement az eész környék teljes közelekdése. Az egy szégyen, és eszetlen rombolás volt.
süti beállítások módosítása